20.06.2024

Израелски изтребител е елиминирал висш командир от „Хамас“

Израелската армия съобщи вчера, че неин самолет изтребител е елиминирал висш командир на радикалното палестинско движение „Хамас“, който е отговорен за терористичното нападение на две населени места в Израел на 7 октомври, предаде ДПА. Насим Абу Джина „е издавал заповедите при кръвопролитието на 7 октомври в кибуца Ерез и мошава Нетив Хасара“, заявиха израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) и израелската Служба за вътрешна сигурност („Шин Бет“) в съвместно изявление, публикувано в приложението „Телеграм“.

„В миналото Абу Джина командваше военновъздушната мрежа на „Хамас“, като участваше в разработването на безпилотни летателни апарати и парапланери за нуждите на терористичната организация“, се казва още в изявлението. „Неговото елиминиране възпрепятства в значителна степен усилията на терористичната организация „Хамас“ да всее смут в сухопътните действия на израелските Сили за отбрана“.

Израелската армия разруши и дома на фигура номер едно в „Хамас“ Салех ал Арури, предаде Франс прес.

Домът му, намиращ се в село Арура на 20 километра северно от град Рамала на Западния бряг, е бил взривен с експлозиви рано сутринта вчера според очевидци. Арури от години живее в изгнание в Ливан.

На 21 октомври израелските сили предприеха операция в село Арура, при която задържаха двайсетина души, сред които и брата на Салех ал Арури и девет от неговите племенници, припомня Франс прес. Десетки жители на селото бяха разпитани тогава.

Салех ал Арури, обвинен от Израел, че е мозъкът на много атентати, беше избран през 2017 г. за заместник-ръководител на Политическото бюро на „Хамас“, оглавявано от Исмаил Хания, и така стана фигура номер 2 в движението. Преди това Салех ал Арури прекарва близо 20 години в израелски затвори, откъдето бе освободен през 2010 г. , при условие че ще замине в изгнание.

Редица членове на „Хамас“ са били убити по време на сухопътни операции на Израел, информира израелската армия. Вчера тя съобщи, че в рамките на изминалото денонощие е атакувала над триста цели в ивицата Газа, „включително гнезда за изстрелване на противотанкови и други ракети, намиращи се под шахти, както и военни комплекси на терористичната организация „Хамас“ в подземни тунели“.

Последни данни на израелските военни броят на държаните от „Хамас“ заложници в ивицата Газа е не по-малко от 240. Това заяви на пресконференция вчера говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Print Friendly, PDF & Email