18.06.2024

Израелската армия отново поде битка в северната част на ивицата Газа

Две седмици след като обяви, че местните структури на „Хамас“ са унищожени, израелската армия поде нова битка в северната част на ивицата Газа.

Танковете отново навлязоха в района, точно когато бежанците започнаха да се завръщат, и в разрез с уверенията на министъра на отбраната Йоав Галант, че военните скоро ще намалят обхвата на операциите си:

„Дадохме да се разбере, че фазата на интензивни бойни действия ще продължи около 3 месеца. В северната част на ивицата Газа тази фаза върви към приключване. И в Южна Газа ще постигнем това скоро“, каза Галант снощи.

В южната част на анклава израелските войски достигнаха центъра на град Хан Юнис, в централната част наближават Деир ал-Балах от север и от изток.

По данни на местните власти, повече от 150 палестинци са били убити през последното денонощие. В отговор бригадите „Изедин ал Касам“ – военното крило на „Хамас“, изстреляха десетки ракети по Нетивот – израелско селище на десетина километра от границата.

Израелците нанесоха и масирани въздушни удари по позиции на групировката „Хизбула“ в южен Ливан.

Ирак изтегли посланика си от Техеран след като иранската Революционна гвардия нанесе удари с балистични ракети по град Ербил в Иракски Кюрдистан. От Техеран обясниха, че с ударите са поразили местен щаб на израелската разузнавателна служба „Мосад“.

Външният министър на Йордания Айман Сафади обвини Израел, че въпреки решението на Съвета за сигурност на ООН продължава да пречи на доставянето на хуманитарна помощ за повече от два милиона палестинци в Газа:

„Изпращаме помощ до Рафах и оттам тя достига Газа,  освен това, в сътрудничество със Световната програма по прехраната, доставяме помощи през Западния бряг

Продължаваме да правим всичко, което можем, в подкрепа на братския ни палестинския народ, но в действителност израелските мерки пречат на доставянето на достатъчно помощ.

До този момент хората в Газа получават едва 10 на сто от необходимото“, каза йорданският министър.

Print Friendly, PDF & Email