06.12.2023

Израелската армия влезе в най-голяматаболница в Газа, търси се команден център на „Хамас“

Операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка

Израелските военни съобщиха, че провеждат операция в най-голямата болница в Газа – „Ал Шифа“, насочена към предполагаем команден център на радикалното палестинско движение „Хамас“, разположен под хиляди болни и приютени цивилни.

„Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост силите ни провеждат прецизна и целенасочена операция срещу „Хамас“ в определен район в болница „Ал Шифа“, заявиха израелските сили за отбрана.

Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи.

Палестинската групировка „Хамас“ заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска операция в болницата „Ал Шифа“. „Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство“, заявиха още „Хамас“.

В първите коментари от Белия дом за операцията се казва: „Ние не подкрепяме ударите по болница от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни, безпомощни, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън“. Вчера президентът Байдън също заяви, че болниците и пациентите трябва да бъдат защитени.

ЕС обсъжда санкции срещу „Хамас“, заяви върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Според него по-важно от санкциите обаче е необходимостта да се отреже финансирането на палестинската групировка. Борел каза още, че в ЕС няма консенсус, за да бъде поискано прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“, но отчете като успех договорените в неделя хуманитарни паузи в Ивицата Газа.

Борел съобщи още, че ще замине на обиколка в Близкия изток, където ще посети няколко арабски държави, а също така Израел и Палестина.

Print Friendly, PDF & Email