19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Изненадващо Апелативният съд освободи собственика на наркооранжерията в Златна нива

Варненският апелативен съд пусна от ареста собственика на разкритата в края на м.г. голяма наркооранжерия в село Златна нива. 35-годишният Костадин Д. от Варна вече е с мярка неотклонение „подписка“, тъй като срещу него нямало достатъчно доказателства, че е съпричастен към производството на марихуана в имота му.
За променената мярка за неотклонение съобщиха днес от Варненската апелативна прокуратура.
Припомняме, че на 25-ти декември в каспичанското село Златна нива бяха арестувани четирима души, полагащи грижи за над 600 саксии индийски коноп. Малко по-късно бе задържан и варненския собственик на бившата мелница, в която било организирано производството. На 31-ви декември Шуменският окръжен съд постанови задържане под стража за четирима – тримата работници, задържани „на терен“, и за Костадин Д.
Варненският апелативен съд днес е потвърдил мерките спрямо Мирослав И. /34 г./, Аспарух В. /47 г./ и Лора П. /21 г./.
Спрямо собственика на мелницата обаче съдът взел изненадващо решение – преценил, че липсват „каквито и да е доказателства“ за съпричастност към престъпната дейност, дори като помагач. Той декларирал, че е дал имота „под наем“ на другите и нямал идея какво правят в него. По неизвестни причини магистратите не отчели факта, че не била договорена никаква наемна сума, но пък за сметка на това Костадин имал задължение да плаща използваната електроенергия. Негови са и 3 от ремаркетата, в които е гледан канабиса. Тях той сложил в двора на мелницата, след като я купил миналото лято, но и тях дал безплатно.
Определенията не подлежат на обжалване.
Тримата останали обвиняеми ще бъдет съдени за произвеждане и държане на наркотици, с цел разпространение, като могат да получат между 3 и 12 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Print Friendly, PDF & Email