04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Изложба от фонда на Исторически музей-Панагюрище с картини от дарение „Иван Деянов“ представят в Двореца

Изложба от фонда на Исторически музей-Панагюрище с картини от дарение „Иван Деянов“
Творенията на българските класици ще бъдат изложени от началото на октомври на 2021г. до 10 януари на следващата 2022 г. в галерия „Тихото гнездо“ на културния център.
„Дарение Иван Деянов“
Иван Луков Деянов е роден в София на 24 септември 1903 и е наследник на известните възрожденски родове – Хаджидеянови от Панагюрище и Бешкови от Свищов.
Възпитаник е на Втора мъжка гимназия в София. Започва да се занимава с колекционерство в ученическите си години. Тогава издава и младежкото литературно-художествено списание „Фар”, в което сътрудничат Васил Стоилов, Любомир Далчев, Иван Далчев и други известни по-късно художници и писатели. След завършване на гимназията е назначен за пръв уредник на музея на операта, за който активно събира експонати.
До 1944 г. колекциите му нарастват значително. Домът му се превръща в музей, който за жалост е разрушен при бомбардировките на София на 10 януари 1944 г. Скоро след това сам и с помощта на приятели разчиства руините и събира оцелелите културни ценности: монети, геми, камеи, пръстени, накити, народни музикални инструменти, икони, щампи, картини, рисунки, снимки, ръкописи и др. Успява да възстанови и увеличи сбирките, които в някои моменти достигат до 70.
Популярността му е голяма. Името му присъства в научни трудове. Сам той работи над различни теми. Запазени са негови бележки за старозагорската опера, биографични данни за хора на изкуството и интересни факти, свързани с различни предмети.
Иван Деянов остава в историята като ерудит, колекционер и поклонник на българското изкуство и култура. Умира на 23 декември 1980 г. в София.
На 15 октомври 1982 г. неговите братя Георги и Сава и сестра му Мария даряват колекциите му на Исторически музей – Панагюрище с изричното желание културните ценности, които наброяват около 3000 единици, да станат част от фонда на музея и да бъде обособен музей „Дарение „Иван Деянов””. Част от дарението е експонирано в Синята Хаджидимитрова къща – една от експозициите на музея в Панагюрище.
Изложбата, която гостува в ДКИ „Двореца“ – Балчик, съдържа част от художествената сбирка на Дарението „Иван Деянов”. Сред имената на авторите, чиито картини могат да се видят, са известните български художници: Илия Петров, Николай Русчуклиев, Дечко Узунов, Давид Перец, Милко Божков, Стоян Венев, Георги Павлов – Павлето, Светлин Русев, световно известният с опаковането на сгради и терени Христо Явашев – Кристо.
Изложбата може да бъде разгледана от началото на месец октомври 2021 г. до края на 2021 година.
Ирина Ботева

Print Friendly, PDF & Email