27.05.2024

Изложба на архитект Добрил Добрев

Своя изложба живопис и архитектурни проекти откри в галерия “Елена Карамихайлова” Добрил Добрев. Това е първата самостоятелна изява на известния архитект. По повод изложбата е издаден и луксозен каталог. В експозицията преобладават пейзажите и натюрмортите, а техниката е масло.
“Идеята беше основно на Деян Ефтимов. Той видя мои работи и ми каза :”Защо не направиш една изложба?”Аз доста се двоумих, защото никога не съм рисувал, за да излагам или нещо да правя с тези картини”, каза архитект Добрил Добрев.
Той е автор на проекта на централната градска част на Шумен, осъществен през 80-те години на миналия век. Негов е архитектурният проект и на общината във Велики Преслав, обявен по-късно за предвестник на постмодернизма в архитектурата. Проектирал е и комплекса “Бенмаг” в Дивдядово.
“Как се съчетават живописта и архитектурата при вас?” “Без рисуване не може да има живопис, не може да има архитектура. Първо ръката с молива и после всичко останало. Затова при мен никога не е имало противоречие. Напротив! За всяка една архитектурна творба е важна рисунката”, каза архитект Добрил Добрев.
Изложбата е подредена на втория етаж в Градска галерия и ще остане отворена до края на месец ноември.

Print Friendly, PDF & Email