20.06.2024

Изложба за нестинарството гостува във Велики Преслав

Изложбата “Нестинарството – българската магия с огнена жарава” гостува във Велики Преслав. Експозицията е част от фонда на Регионалния исторически музей – Бургас и беше официално открита в двора на “Карталовата къща” в старата столица. Посетителите имаха възможност да видят отблизо експонати и фотодокументални пана за историята и богатата обредност на мистичния ритуал, характерен за региона на Странджа.
“Това са около 25 села, които са съхранили традицията през османския период. В село Българи и до ден днешен на 3 юни се представя обичая. При нас може да бъде видяна автентична носия от Странджа, с характерните шевици около ръкавите на ризата, както и иконите, които са характерни специално за този обичай – Свети Константин и майка му – Света Елена, и Богородица с Младенеца. Това са икони, които са обличани с минали години и в настоящите с ризи, и всъщност те са акцента на самия празник”, разказа Анелия Атанасова – екскурзовод в Археологически музей “Велики Преслав”.
Експозицията проследява в пълнота магическия ритуал – освещаването на иконите, паленето на огъня, нестинарското хоро и тайнствения танц, при който нестинарите прекосяват три пъти накръст жаравата. Късометражен филм, представящ една от най-известните нестинарки – баба Злата, изпълнявала древния обред почти до последните си дни, също е част от гостуващата изложба, която жители и гости на Велики Преслав могат да разгледат до 5 юли.

Print Friendly, PDF & Email