18.06.2024

Изложба „Естествено пространство” представя 73 творби на български и австрийски автори

Изложба по проект „Естествено пространство“ се открива в Художествената галерия в Добрич на 8 февруари 2024 г. (четвъртък) от 17:30 ч. Експозицията включва 73 творби на български и австрийски автори и е посветена на особената и динамична връзка между човека и природата.
„Художествените изображения на природата винаги са заемали централно място в изкуството. Очарованието ѝ се крие в нейната противоречива двойственост: природата като място на копнеж по едно по библейски девствено, райско състояние и в същото време място на опасности и екстремни предизвикателства.
Темата вдъхновява и художниците от kunstraumarcade за няколко изложби през последните години. През 2021 г. централна тема е „Градината“ като кътче на копнеж, а през 2022 г. следва изложбата „Природа Пространство Градина“ с участието на австрийски и български художници от kunstraumarcade в българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена.
Творбите предлагат храна за размисъл и ни канят да преосмислим собственото си отношение към безценните естествени пространства. Да спрем, да възстановим природата като източник на сила и вдъхновение, да я осъзнаем като фундамент на собственото ни съществуване е повелята на днешния ден”, казват от галерията.
Преди да бъде видян от публиката на Добрич, през есента на 2023 г. проектът е представен в още две изложбени пространства в България – Регионален исторически музей в София, Триъгълна Кула на „Сердика” и международно дружество „Елиас Канети“ – Дом Канети.
На откриването ценители, граждани и гости ще могат да се запознаят с част от авторите представени в експозицията. Специален гост на събитието ще е почетният консул на Република Австрия в Република България д-р Радостина Иванова-Мишинева., добавят от галерията. ДТ

Print Friendly, PDF & Email