18.06.2024

Изкуствен интелект успя да разговаря с гърбат кит

Първият разговор с кит вече е факт благодарение на изкуствен интелект. Тази новина съобщи футурологът доц. д-р Мариана Тодорова .
Използвайки база данни със записи на звуци от китове, правени в продължение на около 50 години, учени са обучили изкуствен интелект, който успява да класифицира тези звуци. Целта е осъществяване на комуникация с китовете.
„В случая изкуственият интелект е посредникът и преводачът. На чисто интуитивно равнище, общувайки с животни, ние можем да отличим някакъв тип емоционалност – кое е заплаха или знак за радост, но не сме напълно наясно за точните послания“, коментира доц. Тодорова.
След многократни неуспешни опити, един женски гърбат кит най-накрая отговаря на записите. „Те са отправили нещо, което изкуственият интелект е отличил като поздрав: „Хей, какво правиш? Как си?“. 20 минути китът е отговарял и е бил много любопитен. Излъчвал е и други звуци, отвъд тази комуникация“, разказа футурологът.
Този експеримент по думите й отваря огромно поле за общуване между видовете.
„Не само за диалог между видовете, а и за това да видим каква е тяхната интелигентност, колко различна от нашата е, различна ли е и дали това, че ние боравим с език, за да изразим всичко, което сме, е предимство или тук става въпрос за друг тип интелигентност“, поясни доц. Тодорова.

Print Friendly, PDF & Email