16.04.2024

Издънка лъсна при започналите проверки на полицаи за дрога

Тестовете, с които се взимат проби, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати
Дни след като беше обявено, че и полицаите ще бъдат проверявани за алкохол и дрога, тестването вече започна по места.
Зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР (СФСМВР) Генади Тенев увери пред NOVA, че федерацията подкрепя тестването на униформените, но не одобрява начина, по който това се прави.
„Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни”, смята той.
По думите на Тенев тестовете, с които се взимат проби, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати.
Синдикалистът обяви, че вече има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това, обаче, се дължало на лекарства, които приемат.
„Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали – от високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете”, категоричен бе Тенев. Той подчерта, че практиката през годините показвала, че въпросните тестове не показват реални резултати.
„Това е поредно безумие на МВР”, твърди зам.-председателят на СФСМВР. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.
Лекари са категорични, че определени лекарства могат да повлияят върху полевите тестове, но най-вече за алкохол. „Относно наркотиците, може би има вещества, съставки в някои медикаменти, кои се доближават до амфетамините”, каза д-р Галина Милева, която е съдебен лекар в УМБАЛ- Бургас.
В подобна ситуация вече два пъти попада Емил Узунов от Асеновград, чийто полеви тест показва употреба на забранени субстанции. Той имал възможност да докаже чрез кръвен тест, че полевите проби не отговарят на истината. Тази възможност обаче служителите на МВР към момента нямат, защото законовата уредба не позволявала да се тестваш самостоятелно в лечебно заведение.

Print Friendly, PDF & Email