07.12.2023

Избраха председател на Конгреса на Съединените щати,смятан е за поддръжник на бившият президент Тръмп

Конгресменът от Луизиана Майк Джонсън беше избран за председател на Конгреса на САЩ три седмици след отстраняването на предишния председател.

Джонсън е смятан за близък поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп. Така най-накрая беше сложен край на политическата криза, която парализира работата на американските законодатели.

Три седмици, след като Кевин Маккарти беше отстранен от поста конгресменът от Луизиана Майк Джонсън, смятан за близък поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп, успя да събере гласовете но своите съпартийци и стана новият председател на американския Конгрес. Той спечели поста с 220 гласа при необходими 217 и така най-накрая беше сложен край на политическата криза, която парализира работата на американските законодатели.

Джонсън успя да обедини единодушно представителите на Републиканската партия зад кандидатурата си, след като предните три номинации – лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скалийз и конгресмените Джим Джордан и Том Емер не успяха да съберат достатъчна подкрепа от съпартийците си.

В синхрон с очакванията Майк Джонсън не получи нито един глас в своя подкрепа от страна демократите, които предпочетоха да гласуват за техния кандидат Хаким Джефрис, който получи 209 гласа.

В обръщение към Конгреса след избирането си Джонсън каза, че първият законопроект, който ще внесе в залата, е резолюция, изразяваща солидарност с Израел във войната му срещу палестинската групировка „Хамас“.

Преди гласуването Джонсън получи подкрепа от бившия президент Доналд Тръмп, който призова републиканците „да действат бързо преди гласуването за нов председател“.

Print Friendly, PDF & Email