19.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Изборът на председател на НС ще покаже бъдещото правителство

Ще има голям драматизъм през следващите седмици и месеци, прогнозират политолози
Според политолога Стойчо Стойчев единият вариант за бъдещето на парламента е експертно правителство без Бойко Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.
„Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегия за оцеляване на председателския пост“, коментира Стойчев пред „Нова“.
Той и колегата му Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната. Според тях изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет и кой ще застане зад него.
„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици“, коментира Борис Попиванов.
„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина“, добави Попиванов.
Според Стойчев на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев.
„Той ерозира електорално БСП, той я застрашава“, обясни Стойчев. И добави: „ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство“, обясни политологът.
Стойчев не смята, че ще има нови избори в рамките на следващата година.
„Ако директно се тръгне към този вариант, това означава избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, защото активните хора не са в градовете, където живеят и гласуват. Това означава силно изкривен резултат и никой няма да рискува това. Есента път избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, създава рискът една партия да вземе всички ключови постове в държавата. Големите партии няма да допуснат това. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина. Това означава, че трябва да се стигне до някакво споразумение сега“, коментира Стойчев.
„Изборът на председател на НС ще е много важен критерий за това да разберем дали ГЕРБ са успели да се споразумеят. Мнозинството зад този председател ще е критерий дали имаме шанс и какъв за бъдещо правителство. Това ще е първият индикатор за пътя, по който вървим“, отбеляза Попиванов.
„Мнозинството, което ще избере председател на НС, най-вероятно ще застане и зад бъдещия кабинет“, коментира Стойчев.

Print Friendly, PDF & Email