05.12.2023

Изборът на кмет в тервелското село Орляк, който беше решен с 2 гласа, влиза в съда

В Административния съд в Добрич е образувано дело във връзка с избора за кмет в село Орляк по жалба на кандидата за кмет, издигнат от ГЕРБ, срещу решението на Общинската избирателна комисия в Тервел, с което за кмет е избран кандидата на ДПС Рушит Рифат. Припомняме, резултатите от балотажа на 5 ноември, показаха, че той е спечелил с два гласа – 292 – срещу 290 за опонента му.
Загубилият балотажа Мустафа Ибраим посочва в жалбата си, че Общинската избирателна комисия е постановила решение при неправилна преценка на действителните и недействителните гласове за него и неговия опонент в секции 26 и 27. Настоява решението да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.
По делото са приложени изборните книжа и доказателства за регистрирането на жалбоподателя за кандидат за кмет на кметство Орляк.
Съдът е разпоредил да се конституира като заинтересована страна по делото обявения за избран за кмет на кметство Орляк – Рушит Рифат.Делото е насрочено за разглеждане в открито заседание на 15 ноември. На него са призовани да се явят жалбоподателят, ответникът по жалбата – Общинска избирателна комисия-Тервел, и заинтересованите страни.За датата на съдебното заседание е уведомена и Окръжна прокуратура – Добрич, с изпратен препис от жалбата и от разпореждането на съда.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email