29.05.2024

Избират нов ректор на Софийския университет на 22 ноември, кандидатите са четирима

Четирима са кандидатите за нов ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 22 ноември той ще бъде избран на Общо събрание с 400 делегати, от които 60 са студенти и докторанти.
Кандидати за поста ректор на най-старото висше училище у нас са акад. Николай Витанов от Физическия факултет, проф. Климент Найденов от Геолого-географския факултет, проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет и проф. Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата.
„Да бъдеш ректор на най-големия университет е много изискващо. Той трябва да бъде обединител на всички студенти, служители и преподаватели, да няма делене на факултети. Важно е да бъде диалогичен и отворен за работа със студентите“, заяви пред БНР Радослав Христов, студент пети курс по Право и председател на Студентския съвет.
„И четиримата кандидати са професионалисти в своята област и доста отдадени във факултетите. Надявам се тази енергия, тези идеи да бъдат прехвърлени на ректорската позиция“, допълни той.
„Пътят, по който трябва да поеме университетът, е ясен – да продължим да се изкачваме в световните класации“, каза Христов.
Според него материалната база е „пипкава тема“, защото СУ е паметник на културата. По думите му залите се обновяват и това е „един от стълбовете, по които да работи следващият ректор“.

Print Friendly, PDF & Email