08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Идват още 2,7 млн. ваксини на Pfizer, готвят ново разхлабване на мерките

България е предоговорила доставките на ваксини с компанията Pfizer/BioNTech и ще получим 2,7 млн. от техния препарат през април, май и юни. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов на посещение в асеновградското село Тополово, където се изгражда многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол. По думите му до май месец броят на ваксинираните може да скочи до 3 млн. и да бъде постигнат колективен имунитет.
„В петък, и благодарение на европейската солидарност, но и затова, че много навреме и много твърдо реагирахме, предоговорихме през април, май, юни да получим 2,7 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech. Убеден съм, че май месец ще има ваксинирани над 3 млн. и с тези, които са оздравели, ще имаме колективния имунитет, за да се махне тая пандемия. Всичко е договорено, да не си приписват други заслугите“, посочи премиерът.
Хората могат да бъдат спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила, увери министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът добави, че предстои да бъдат уточнени доставките на дозите от ваксината по седмици, както и разпределението към личните лекари
Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че се обмисля разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това стана по време на посещението му заедно с премиера в Пловдивско.
„Това е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки“, заяви Ангелов.
Според премиера Борисов е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Единствено някои наши опоненти не разбраха сериозността на ситуацията. Шегуват се с вируса, оспорват мерките, но когато самите те се разболеят – тичат по болниците и искат да ги лекуват с ремдесивир“, коментира Борисов.

Print Friendly, PDF & Email