20.06.2024

Иван Гранитски: „Националните културни празници „Албена” съхраняват българската национална идентичност”

„Добрич е крайната спирката на 26-тите поред Национални културни празници „Албена”. Равносметката е над 3000 срещи в селски читалища, галерии, библиотеки, градски салони, театрални сцени. Тези срещи са много ползотворни, тъй като запознават обществеността с нови книги на български автори. Целта ни е една – съхраняване на българската национална идентичност, опазване на българския език. В тези форуми на словото са участвали над 1500 български творци – поети, белетристи, учени, художници, актьори, музиканти. Това което обединява тези творци, е българският дух., грижата за историческата памет на нацията, грижата за езика. Изключително положително е, че във всеки град се приобщават местни творци, повечето от които са млади автори и ние ги своеобразно ги насърчаваме”, каза двигателят на подвижния „форум на словото” Иван Гранитски – поет, директор на издателство „Захарий Стоянов”, което има за политика да подпомага млади български творци. „Акцентите на тазгодишните празници са честването на 135-годишнината от рождението на голямата българска поетеса Дора Габе, 110-ата годишнина от Балканската война и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание”, добави Гранитски.
Тазгодишната география на културното събитие включваше поредица срещи в Разград, в Шуменска област – Енево, Каспичан, Троица и Ивански, Варна, община Ген. Тошево, Каварна и Добрич. „Почти няма село в тези общини, в чието читалище да не са преминали поетични рецитали, литературни премиери или музикални спектакли”, каза още Гранитски. В културните празници „Албена 2023“ участваха литературният критик и историк Панко Анчев, историкът Стоян Райчевски, поетите Иван Есенски, Атанас Звездинов, Боян Ангелов и Надя Попова, белетристът Христо Славов, журналистът Енчо Господинов и Иван Гранитски – поет и директор на издателство “Захарий Стоянов”.
В село Дъбовик, община Ген. Тошево, акцент в срещата беше честването на 135-годишнината от рождението на голямата българска поетеса Дора Габе, на което вестник „Словото днес“ и списание „Везни“ посветиха свои специални броеве. Тези специални издания бяха представени в селото, което е и родното място на поетесата. В село Красен творците присъстваха на откриването на паметна плоча в памет на академик Антон Дончев, който като част от тогавашната делегация на националните културни празници „Албена“, през 2005 година засажда една бреза пред входа на старото училище в селото – там, където е бил за кратко учител Йордан Йовков. 
В една от залите на художествената галерия „Хр. Градечлиев” в Каварна Иван Гранитски заяви, че тазгодишният акцент на празниците е историческата памет за рода и Отечеството. Темата е свързана със 110-ата годишнина от Балканската война, която по думите на издателя е една от най-справедливите и велики войни за България и 120 години от Илинденско-Преображенската епопея. Изданията на тази тематика бяха представени от техните автори. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов е посветил книга на първия български литературен критик и стълб на българското Възраждане Нешо Бончев. Творбата на Стоян Райчевски е за героят от Одрин ген. Георги Вазов, под печат е следващата книга от поредицата „Дълг и чест” – за Владимир Вазов. Известният поет и баснописец Атанас Звездинов е написал книга за композитора, музикант и диригент Дико Илиев.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email