22.07.2024

Ивайло Мирчев прогнозира живот на този Парламент още 20-ина дни

От „Продължаваме промяната-Демократична България” работят за съставяне на правителство от експерти
„Позицията на „Демократична България” е ясна още от началото на работа на 49-ото Народно събрание – настояваме за съставяне на правителство от експерти или, както го нарекохме, служебно правителство на Парламента. Политиците да си останат в Народното събрание, защото истинската работа ще бъде там”, каза в Добрич народният представител от „Продължаваме промяната-Демократична България” от Добричка област Ивайло Мирчев. „Казват, че мълчим, но, повярвайте, не мълчим при разговорите с партиите. Не съм убеден обаче доколко има полза от голямо публично говорене за съставяне на правителство. Защото страната трябва да бъде управлявана”, добави той.
„Правителство трябва да бъде съставено, защото, ако отидем шести път на парламентарни избори, освен че сме поставили европейски рекорд, ще надминем и рекорда на Израел. Не можем да направим правителство в коалиция с „ГЕРБ-СДС” – това наше обещание няма да го престъпим. На страната трябва да има правителство заради няколко основни цели – Шенген, Еврозоната, модернизацията на армията и т.н. Освен това, и при президента се съсредоточава непропорционална власт”, добави той.
„С ГЕРБ-СДС нямаме разминавания за размера на бюджетния дефицит – 3 процента максимум. Ние имаме план как да се осъщести тази задача, но, зависи колко дълго ще работи Парламентът. Много е вероятно той да съществува още 20-ина дни, докато се извъртят мандатите и пак да отиваме на избори, ако продължи неразбирателството на партиите”, прогнозира Мирчев.
„За така нар. атентат срещу главния прокурор Иван Гешев се получиха много противоречиви, а и някои неверни информации. Как да го кажа, по паркинги колите получават повреди повреди, отколкото тази, с която е пътувал Гешев след взрива. Много фойерверки нанасят повече поражения. Големите заглавия за атентата по световните медии обаче създадоха незавиден и ненадежден облик на страната ни”, смята депутатът.
„Що отнася до израелския експерт е важно да се отговори на няколко въпроса, още повече, че е кацнал в България 95 минути преди покушението. Въпросите са има ли той връзка с хора, които имат компании в областта на сигурността в България. Срещал ли се е той с г-н Гешев у нас преди и по какъв повод. Когато Гешев отговори на тези въпроси, за българското общество ще станат ясни доста други взаимосвързаности. И това е притеснителното. То нямаше да е притеснително, ако е част от официалното партньорство между България и Израел. Но, ако говорим за някаква частна инициатива във връзка с частни лица, към българския главен прокурор възникват доста въпроси, на които очакваме отговори”, заяви Мирчев.
Освен в Добрич, Ивайло Мирчев е бил през праничните дни в Шабла, Каварна, Балчик. „Разговарях с много хора, бяха поставени 17 казуса за решаване по най-различни теми – липсата на вода, лошите пътища, брегоукрепването. Отново беше поставен въпросът да се реши най-после нормативно проблемът с дивото къмпингуване”, каза той. ДТ

Print Friendly, PDF & Email