27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

З години затвор за пране на пари в особено големи размери

Окръжният съд в Добрич одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и мъж, обвинен за пране на пари в особено големи размери. За извършеното престъпление той ще търпи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години при първоначален общ режим. Наложена му е и глоба в размер на 5000 лева.Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.
Подсъдимият А.В. се признава за виновен в това, че в периода от 27 юни до 3 юли 2019 г., в Добрич и Варна, в съучастие с друг мъж, получил парични суми на обща стойност 125 998.25 лева, за които предполагал към момента на получаването им, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление – документна измама. Получената сума е в особено големи размери и случаят е особено тежък.
Средствата били от валутен превод на стойност 65000 евро, нареден от дружество, регистрирано в Княжество Монако. Сумата постъпила по сметката на българска фирма и впоследствие била изтеглена. Престъплението било извършено чрез посредственото извършителство на управителя на фирмата и още едно лице, които изтеглили парите на три пъти от банкови офиси в Добрич и Варна.
Разследването на случая започнало, след като в банката, където бил получен валутният превод, постъпило искане от Монако за връщане на сумата на основание „измама“.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email