15.07.2024

Зърнопроизводители в Добричко: Не сме искали никога финансови компенсанции за украинския внос

Нужна е политика за регулацията му
„Внос в България на стоки от Украйна в момента няма. Забараната на Европейската комисия /ЕК/ за внос на пшеница, царевица, слънчоглед, рапица оттам е до 5 юни. Тогава ще има и нов регламент за вноса”, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според нея, пазарът се е раздвижил по отношение на слънчогледа, има слабо търсене. „Има и слабо търсене на пшеница и царевица, предполагам, че търговците очакват кораби, които да се натоварят с тези стоки за износ”, добави тя. Цените на културите са по-ниски от нивата, при които е стартирала изкупната кампания през 2022 г., посочва Жекова. В момента тон царевица се търгува за 400 лв за тон при 600 лв през м.г. За пшеницата се предлага цена от 400-420 лв за тон при 650 лв миналата есен. Центата на слънчогледа от 1200 лв за тон през м.г. е паднала на 760-780 лв. „Това са борсови цени. България никога не е определяла цената на продукцията, която произвежда”, уточни Жекова. Според нея, вялата търговия няма да изпразни препълнените складове у нас и за първи път земеделците влизат с изключително голям преходен остатък в новата жътвена кампания. „Не е възможно наличните количества да се изнесат бързо. От днес за утре не се разписват големи договори. Търсенето на стока в световен мащаб е на малки партиди. През 2022-2023 г. от България няма изнесено едно зърно пшеница за Испания, която е традиционен наш партньор. Този пазар е зает в момента от украинкското зърно. Загубихме и други пазари”, посочи тя.
„Предстои разписването на новия регламент, тъй като трябва да има някаква регулация на количествата стока, което влиза в Европа от Украйна .Има изключително голям внос.Не е нужно да повтаряме постоянно, че продукцията от Украйна не е произведена според изискванията, които спазват земеделците в Европа. Трябва да има защита и нас като лоялни производители. Още повече, че Европейският парламент вече гласува за удължаването с още една година на безмитния внос на стоки от Украйна.”, каза още Жекова. Проблем, според нея, е и как ще бъде контролирано движението на стоки по договори, разписани преди влизането на забраната от ЕК. „Не е много ясно и не виждаме гаранции от спекулации. Няма информация за това”, добави тя.
„Искам категорично да заявя, че земеделските производители от България, Полша, Румъния и Унгария никога не сме искали пари. По време на протестите въобще нямахме такова искане, настоявахме да бъде променена политиката на ЕК в земеделския сектор и по отношение на вноса от Украйна. Двата пакета от помощи в пари определям като чисто търгашеска позиция. От тях земеделците в България ще получат около 26 млн. евро на фона на посочените и от Министерството на земеделието данни, че загубата у нас от украинския внос е за около 1 млрд. лв”, заяви Жекова. Тя посочи и това, че едва ли в България ще реализира дадената възможност от ЕК тези компенсации да се увеличат до 200 процента на база на националните бюджети. Очакват се срещи между Министерството на земеделието и браншовите организации за разпределението на тези средства, добави тя.ДТ

Print Friendly, PDF & Email