18.06.2024

Зърнопроизводителите чакат премиера Денков от Давос, за да се вземат спешни мерки за оцеляването на отрасъла

За понеделник е предвидена среща на представители на земеделския бранш с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев след поставен буквално ултиматум за започване на протестни действия на проведената в понеделник среща със земеделския министър Кирил Вътев, в която участваха представители на Българската аграрна камара – с 10 браншови организации от сектора включително и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.На срещата подробно бяха обсъдени исканията по декларацията на НАЗ от 13 януари, в която подчертават тежката ситуация в сектора и необходимостта от мерки.Министър Вътев посочи, че отчита напрежението сред земеделците, което го има в момента и в други европейски страни. .
В декларацията на НАЗ се настоява и сектор „Зърнопроизводство” да бъде включен в тъй нар. украинска помощ. „Досега не сме искали тези средства, за да могат да отидат в другите отрасли на селското стопанство, но повече не можем да издържаме. Предстои торене на посеви, както и пролетната сеитба, необходими са финансови средства. Много производители в зърнопроизводството са заплашени с фалит, защото не разполагат с финансови средства”, добави Проданов.
В момента цената на пшеницата е около 360 лв за тон, а разходите за декар за производство на културата са 180-200 лв.”При такава цена на производителите едва им се покриват разходите”, смятат специалисти. Затова от сектор „Зърнопроизводство” настояват настояват да бъдат включени във финансовата помощ за щетите,които понасят от безмитния внос на зърно и стоки от Украйна, за което са необходими 442 млн. лв.
В аграрното министерство е постъпило искане от българска фирма за внос на 250 000 тона царевица от Украйна. „Цифрата е стряскаща и когато става дума за фирма, регистрирана с 10 лева първоначален капитал – наистина е много плашещо. Фирмата е учредена скоро, а стоката, която иска да внесе, е на стойност над 40 млн. долара“, коментира за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.Той се притеснява, че това огромно количество царевицата може да мине през страната ни по документи и след това да се продаде като българско производство. Той добавя, че не е за подминаване фактът, че украинската зърнена продукция се отглежда без да се спазват строгите европейски екологични изисквания и ограничения в използването на препарати за растителна защита.
Другата опасност е огромният натиск върху нашия пазар. В момента търговията с царевица крета на изключително ниски цени – около 310-315 лева/тон, които не покриват изобщо производствените разходи. „Себестойността на царевицата е според добива – между 500 и 700 лева на тон. Тази година заради сушата ситуацията при нея е много тежка“, уточни Проданов.
Продължава и вносът у нас на слънчоглед от Украйна, през румънски фирми, алармират производители.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email