18.07.2024

Зоопаркът с удобства за всички през зимата

Най-новите обитатели на шуменския зоопарк – мармотите се приспособяват към новия си дом отлично, видя екип на Телевизия Шумен. Петте животинки не са заспали зимния си сън заради преместването им в Шумен.
Мармотите, наричани още прерийни кучета, предпочитат да си почиват точно до топлите радиатори в зимното помещение на новия си дом, в който пристигнали по Коледа.
”Тука, в това дълбоко сено, което сме направили, има тунелчета и се движат там вътре. Поддържаме температура, за да не заспят зимен сън, да не са в това физическо състояние и за това са тука около парното, под парното, в топлото стоят и в тези тунелчета”, каза Гюнай Тефиков, ветеринарен техник.
Мармотите се чувстват добре и се хранят отлично. В прекрасно настроение са и трите лемура, които също са в зимното си обиталище. Екзотичните животни излизат в двора за малко, по обяд и то само, ако температурата навън надвишава 10 градуса. В зимната си стая обаче разполагат с всички удобства, както и на двора. Имат си въжета и греди за катерене и скачане, а остъкленият таван осигурява преки слънчеви лъчи.
”През зимата са в това помещение. То е отоплено с радиатори, но имат и допълнителна печка и точно за това са горе, направили сме по-високо мястото да са по-близо до печката. Но виждате, че тук е топло. Поддържаме минимум 20 градуса. Какво е здравословното им състояние? Идеално е!”, каза още Гюнай Тефиков.
Мъжкият лемур вече е достигнал полова зрялост и гледачите се надяват напролет да има бебе поне една от женските. Същите надежди таят и за семейството на носатите мечета. Те също си имат зимен дом, който съвсем наскоро им изградили, но са на доста по-свободен режим от лемурите относно разходките на открито. Също така са и на по-различно меню от маймунките и мармотите, но и тяхното е двойно завишено през зимния сезон.
”Те са месоядни, пилешко, тези шийки, които видяхте в кухнята са за тях, пилешки бутчета и допълнителна храна и допълнително им се дава гранулирана храна”, обясни Тефиков.
Всички животни, включително и птиците във волиерите, са в много добро физическо състояние. Осигурена им е храна и всичко необходимо, за да изкарат спокойно зимата. Зоокътът е отворен за посещения през всички дни. Работи и контактният кът, където децата могат да милват зайчетата.

Print Friendly, PDF & Email