24.06.2024

Знаете ли какво е старото име на Балчик?

Балчик е морски град с хилядолетна история, датираща от 5-4-3 хилядолетие пр.Хр. – период, от който са открити артефакти в града, като се счита, че Балчик съществува още от 5 век пр.Хр. и че възниква първоначално като древногръцка колония, наречена Круной. Когато търсим старото име на Балчик, можем да приемем, че то е именно Коруной и че това е сред най-старите имена на града. Промените в наименованието на Балчик са чести и се наблюдават през различните епохи и времена, което го прави град с много стари имена, а не с едно. Следващото име, което градът носи, е Крунос. Произходът на тези две имена на Балчик е свързан с думата „извори“, а по-интересен е произходът на следващото име на града – Дионисопол, което заменило името Крунос.
Защо Балчик е бил наречен Дионисопол? Легенда разказва за старото име на Балчик Дионисопол и за произхода му. Твърди се според преданието, че 3-2 век пр.Хр. морето изхвърлило на брега на града статуя на Бога на виното Дионис и от този момент в негова чест и заради откритата статуя градът бил преименуван от Крунос на Дионисопол. Името се оказва подходящо и заради богатството на лозя, съответно на вино, в района. Градът се среща със старото име на Балчик дълги години, виждаме го споменат като Дионисопол за последно през 6 век във френски извори. Кое е старото име на Балчик след Дионосопол? Някои автори сочат името Карвуна като старото име на Балчик, което е получил и носил след името, посветено на Бог Дионис.
Кога градът се именува Балчик? Вероятно ви е любопитно не само кое е старото име на Балчик, но и от коя година градът носи съвременното си име, с което е познат и днес. За първи път записано срещаме името Балчик през 1573 година. Първият исторически писмен извор, достигнал до нас, в който градът е именуван именно така е известният турски данъчен регистър на овцевъдите от въпросната 1573 година. Произход на името Балчик Знаете ли защо Балчик се нарича така днес и какъв е произходът на името, неговата история и етимология? Авторите спорят по този въпрос като възможностите, сочени от тях, са: Балчик е кръстен така, като е използвана куманската дума „балчук”, която ще рече блато. Балчик е възможно да се именува по точно този начин заради „балчъка” – тоест заради тинята, с която била запълнена едната страна на пристанището в града. Други автори сочат напълно различен произход на името и го свързват с името на селище, разположено тогава близо до града, носещо името Балджикьой, което ще рече „медарско село”, тъй като бал се превежда като мед. Според други изследователи името идва от думата балък, значеща риба, тъй като морският град естествено бил богат на риба. Други сочат, че името на Балчик е свързано с добруджанския болярин Балик, който на турски звучал като Балкас и от тук – Балчик.
В съвременността Балчик за кратко е носел друго име – касаба Балчик през 1873 година, но със заповед от 1942 година Балчик възстановява това си име и остава известен и официално наречен и до днес именно така.

Print Friendly, PDF & Email