24.06.2024

Земеделци от Добричко: „В Добруджа при нула добив царевица и 50 кг слънчоглед от дка малко трудно може да се обясни позицията на държавата”

Земеделският бранш е готов на ефективни протести
„Колегите от Полша, Унгария, Румъния и Словакия ни питат учудено какво става в България”, съобщи Росица Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.”Земеделският бранш е в протестна готовност, предстои среща на всички асоциации и браншови организации, които ни подкрепят, на която ще бъде взето решение как точно ще изглежда протестът и как ще бъде проведен”, добави тя.
„Колегите от другите засегнати от вноса на зърно от Украйна страни не спират да ни питат какво точно се случва в България, определят позицията на страната ни като предателство за общата кауза и питат ще има ли подпис на земеделския министър на България под общата декларация с настояване за удължаване на забраната на вноса до Нова година, наред с другите четири държиви, както е договорено”, обяснява Жекова. Според нея, има позиция на еврокомисар, че забараната трябва да продължи, за да не се дестабилизират пазарите.”Българските политици предадоха сектор „Селско стопанство”,обобщава мнението на зърнопроизводителите в Добричка област Жекова. „В протестна готовност сме, ще участваме в ефективните протести, защото тази позиция на правителството убива селското стопанство”, заяви и Кирил Комитов, председател на областния съюз на кооперациите „Добруджа”. „Производителите са шокирани от позицията на правителството и част от парламентарните групи. В Добруджа при нула добив царевица и 50 кг слънчоглед от дка малко трудно може да се обясни позицията на държавата, трябва много малко, за да се запали искрата”, каза още Жекова.
„Парламентарната група на коалиция „БСП за България” е категорично против внесеното в Народното събрание за гласуване предложение на правителството за отпадане на забраната на вноса на зърно от Украйна, подкрепено от Икономическата комисия. Позицията на групата е, че най-напред трябва днес да се изслуша министърът на земеделието в залата. В сряда вносителите на предложението сякаш се уплашиха и спряха на работата на Парламента до трета точка”, каза народният представител от БСП от Добрич Мая Димитрова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email