18.06.2024

Земеделци в област Добрич блокираха за два часа главния път Добрич – Силистра, ГКПП-тата в Кардам и в Дуранкулак

Точно в 10 часа вчера над 30 трактора с развети български знамена включиха двигателите и с надути клаксони блокираха от 10 до 12 ч. главния път Добрич – Силистра в село Карапелит. Около километър беше опашката от чакащи коли, но те бяха търпеливи.
В протеста участват всички сектори на земеделието – зърнопроизводство, животновъдство, плодове, зеленчуци, пчели, лози, съобщи за Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите /ДСЗ/. В област Добрич протести и блокиране на пътищата има още на ГКПП-тата в Кардам и в Дуранкулак.
Тя обясни, че исканията на протестиращите са за преразглеждане на зелената сделка, за вноса на стоки от Украйна, както и за законодателни промени – например дългогодишни арендни договори, Закон за браншовите организации, както и оптимален финансов ресурс, който да даде възможност на секторите да оцелеят.
„Очакваме покана от министър-председателя и министъра на финансите, за да чуем техните предложения на нашите искания”, добави Жекова.
Жекова посочи, че е важно политическите партии в Парламента ясно да се ангажират с приемането на законите за земеделието. „Законодателните промени, по които премиерът Денков заяви, че са готови да работят, трябва да бъдат приети от Народното събрание, защото без тях това няма как да стане стабилизирането на отрасъла”, добави тя. „Финансовият ресурс, който беше коментиран на последната среща в неделя в Министерския съвет, трябва да бъде увеличен, защото е изключително малък. И изключително внимателно трябва да бъде дефинирано къде ще отиде този финансов ресурс, защото в момента изказването „ние сме готови да дадем на производители, които са на загуба” чисто счетоводно няма как да стане”, каза още Жекова. Тя посочи, че в данъчните декларации няма да се види фирмената задлъжнялост, която е около 40 процента в отрасъла..”И, ако в края на 2023 г. съм на печалба 10 лева на декар, това означава ли, че съм спечелила, защото разходът ми за следващата стопанска година е плюс 20 процента на база на цените, които бяха завишени – на торове, препарати, както и увеличената минимална работна заплата. Два милиарда лева са субсидиите, които получава сектор „зърнопроизводство“, т.е. секторът работи единствено и само за субсидиите си и те ще бъдат реинвестирани в производството за 2024 г., така че никой не трябва да има илюзии. Загубата на сектор „Зърнопроизводство“ е 2,5 милиарда лева за 2023 г., но това число не знам защо бе спестена вчера“, каза още Жекова.
Председателят на ДСЗ заяви, че Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара нямат искане за оставка на земеделския министър Кирил Вътев. Тя подчерта, че имат финансови искания и те са насочени към Министерството на финансите. „Държим политическите партии да влязат в работен режим и да подкрепят законите, които ние искаме, да поемат политическата отговорност за това. Финансовото министерство да даде бюджет, който наистина е актуален на база прогнозите и разчетите, които излязоха от земеделското министерство, защото според техните справки сектор „Зърнопроизводство“ е на загуба от 27 процента за стопанската 2023 година“, добави Жекова.
„Причината да протестираме е, че изминалата стопанска година беше много трудна, производствените ни разходи бяха 4 пъти по-високи, а изкупните цени на продукцията са ниски. Принудени сме да продаваме на загуба, за да оцелеем”, каза Павлин Ккиров от Добрич, който отглежда 6000 дка земя с пшеница и слънчоглед в Силистренско.
Протестите в област Добрич в трите точки продължават и в сряда , като ще бъдат удължени с 1 час. ДТ

Print Friendly, PDF & Email