18.06.2024

Земеделците стягат протести, поставиха срок от 2 дни

Два дни е срокът, който поставиха председатели на браншови организации в земеделието пред земеделския министър Кирил Вътев на среща в понеделник с искане за организиране на спешна среща с министър-председателя Николай Денков, вицепремирера Мария Габриел, финансовия министър Асен Василев, изслушване в Комисията по земеделие в Парламента, съобщиха след срещата председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.
„Стачките на земеделците в Германия, Полша, Румъния показват провала на Зелената сделка и невъзможността на Европейската комисия да се разплати за това, което е поставила като задачи”, каза председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов. „Изискванията, които се постават на евпорейските производители, и свободата, която имат украинските производители и ниските цени на продукцията им, в такава ситуация ние не може да се издържим”, добави той.
„Помощи за войната в Украйна зърнопроизводители през последните две години не са получили нищо. Те получават нормалната субсидия от 20 лв на дка и 10 лв зелени плащания. Зърнопроизводството беше секторът, който беше най-развит в България, и той носеше селското стопанство на гръб. В момента зърнопроизводството е в колапс, заради натиска на украинското зърно и зелената сделка”, каза Костадинов.”Средствата, които искаме, са, за да оцелеят различните сектори в селското стопанство. Вече говорим за оцеляване”, категоричен е Костадинов.По думите му към момента има остра нужда от подпомагане на сектора.
Председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов напомни, че положението в сектора е особено тежко в последните няколко години. „Към момента вече цените на продукцията ни са толкова ниски, че са на нива, каквито не са били в последните над 10 години, да не кажа 15, по това време на годината“, подчерта Проданов, като посочи, че в бюджета за 2024 г. няма заложени средства за тъй нар украинска помощ. В момента искаме да се предвидят пари и за зърнопроизводството, и за другите сектори. Техните ставки трябва да се запазят, да се предвидят средства за зърнопроизводството”, добави той. Алармира, че се очакват сериозни фалити в зърнопроизводството. „Ако отново не бъдем чути, започваме протести”, категоричен е Проданов, като уточни, че предстоящите протести нямат нищо общо с ротацията на кабинета. „Ротацията в правителството няма нищо общо с декларацията на зърнопроизводителите. В нея няма искания, свързани с оставки или смени”, отбеляза Проданов, но подчерта, че няма да се поколебаят да ги поискат, ако се наложи. Ако искането на зърнопроизводителите за 20 лв. на декар за малките и средни производители на 5 култури бъде подкрепена, това означава около 400 млн. лв., изчисли той.
„Регулацията на рентните плащания е необходима, защото в райони на страната има изкуствено завишаване на рентите, след като се фалират малките производители, останалият производител започва да дава нормалната рента. Този проблем е уреден в Румъния, в други европейски страни. Самата рента да се дава на принципа приход-разход. Рентата е най-големият разход в определени райони. В Добричко стигна до 100-120 лв на дка”, посочва Костадинов. „Този процес не бива държавата да допуска да се случва“, обясни още Проданов. По думите му важното е да се остави възможността на средните семейни фирми да оцелеят.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email