18.07.2024

Земеделците отлагат протестите, пак залагат на диалог със земеделското министерство

Искат промени в закони
„На срещата в понеделник с министър-председателя, според мен, успяхме да го убедим най-после, че земеделският сектор има нужда от подпомагане. Това беше първата крачка”, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, която беше участник в срещага.
„В работните групи в Министерството на земеделието трябва да се види кои отрасли на практика са на загуба за 2023 г. и да се прецени помощта.След като се като се прецени колко средства са нужни, да се даде това предложение в Министерството на финансите”, добави Жекова.
„Нужни са и спешни законодателни промени –в Закона за ползването на земеделски земи. Искаме и предвидимост за рентите и сключване на дългогодишни арендни договори със собстевниците на земя. Регулацията на рентите е жизненонеобходима за отрасъл „Зърнопроизводство”. Това безкрайно наддаване при рентите унищожава отрасъла, колкото и пари да налее държавата. Има няколко европейски примера за регулиране на рентата. Ние трябва да изработим такъв механизъм, който да е коректен и за зърнопроизводителите, и за собствениците на земя”, обяснява Жекова.
„Искаме България да вземе твърда позиция за либерализацията на европейския пазар спрямо украинските стоки и Зелената сделка, която оскъпява земеделската продукция изключително много. Освен това, искаме изравняване на субсидиите на българските земеделци с тези в другите в европейски страни. Няма как да сме на единен пазар, да сме конкуренти, а да получаваме най-ниските субсидии в Европа”, категорична е Жекова.
Участниците в срещата се разбраха Министерството на земеделието и храните да сформира две работни групи, в които от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите да излъчат свои представители. Първата ще направи преглед на цялата налична информация и ще работи по вариантите за финансова подкрепа. Идеята е да се отговори на нуждите на тези стопанства, които имат необходимост от подкрепа, за да могат да продължат дейността си. Втората работна група ще се фокусира върху законодателните промени, по които министерството работи от месеци, за да се осигури дългосрочна стабилност във всички сектори на селското стопанство. Министър-председателят увери представителите на браншовите асоциации, че в началото на следващата седмица ще се срещне отново с тях. „Секторът върви напред, но може да се направи още“, подчерта акад. Денков.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email