30.05.2024

Земеделски стопани правят молебени за дъжд в Добричка област

За поредна година молебен за дъжд и берекет организират земеделските стопани от Кардам и околните села в Добричка област. Те се съберат днес от 12 часа на нива между селата Кардам и Черноoково.
Молебенът ще бъде отслужен от отец Михаил от храм „Св. Троица“ в Кардам.
За да бъдат чути молитвите им, стопаните са приготвили две агнета за курбан, който ще бъде раздаден в центъра на Кардам.
„Вече четвърта поредна година правим този молебен за дъжд и берекет. Тази година, както и през последните, липсата на влага в почвата за посевите е особено голяма. Почти критично е положението. През май в района на Крушари не е валял дъжд със стопанско значение, през април поваля малко. А дъжд трябва – и за току що засетите пролетни култури – царевица и слънчоглед, и за градините в дворовете на хората”, каза кметът на село Кардам Георги Събев.
„Заявки” за молебени за дъжд при нас все още няма. Но в Добруджа е сухо. Вали само до Шумен. Ако поискат земеделски стопани, ще ги отслужим”, добави архиерейският наместник Георги Дочев, свещеник в църквата „Светои Георги” в Добрич.
„Влагата в почвения слой намалява от ден на ден.Основната причина е, че няма зимен запас, а падналите валежи са локални. После температурата бързо се вдига, има силен вятър и влагата бързо се изпарява. Особено тревожно е положението в крайморските общини на Добричка област – Балчик, Каварна, Шабла”, алармира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт-Ген. Тошево. „Ситуацията може да се влоши още. Влагата ще стигне колкото пролетниците да поникнат. Сушата ще оказва влияние и на развитието на пшеницата. Тя в момента започва да цъфти. Трябва дъжд”, добавя проф. Киряков. ДТ

Print Friendly, PDF & Email