26.02.2024

Зеленски отново се обръща към лидерите на Г-7

epa09953399 Ukraine's President Volodymyr Zelensky appears on a screen during the Opening Ceremony of the 75th annual Cannes Film Festival, in Cannes, France, 17 May 2022. The festival runs from 17 to 28 May. EPA/CLEMENS BILAN

Владимир Зеленски ще се присъедини към срещата на върха с лидерите на Г-7 чрез видеовръзка в сряда, каза японският премиер Фумио Кишида, часове след като речта на украинския президент пред американски сенатори беше отменена, предава „Ройтерс“.

Зеленски „ще се присъедини към първата част“ на срещата, която се организира от японския премиер Фумио Кишида, каза правителственият говорител Хирокадзу Мацуно пред репортери. Освен Украйна на преговорите ще бъдат обсъдени ситуацията в Близкия изток, подкрепата за развиващите се страни и изкуственият интелект, пише АФП, позовавайки се на представител на Белия дом.

Зеленски неочаквано отмени планирана видео изява с американски сенатори във вторник, по време на която се очакваше да призове за продължаване на финансирането.

Все още няма ясно обяснение защо се е случило това.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров, който в момента е в САЩ, обяви, че президентът ще проведе брифинг, „следващия път, когато е възможно“. Няколко източника на Украинската служба на BBC съобщиха, че това може да се случи следващата седмица.

Този път, според събеседници на BBC, речта на президента е била отменена поради факта, че републиканците и демократите са се скарали за мерките на границата между САЩ и Мексико.

Републиканци и демократи в Сената на САЩ в момента преговарят за комбиниран пакет от разходи от 106 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, военна подкрепа за Израел и Тайван и пакет от мерки за укрепване на границата на САЩ с Мексико.

Print Friendly, PDF & Email