02.10.2023

Зеленски обяви, че е провел „дълъг и съдържателен“ телефонен разговор с лидера на Китай Си Цзинпин

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в сряда, че е провел „дълъг и съдържателен“ телефонен разговор с китайския лидер Си Цзинпин и се надява, че това ще даде тласък на отношенията с Пекин, съобщава Ройтерс.

Това е първия разговор между Зеленски и Си Цзинпин, откакто Русия нападна Украйна на 24-ти февруари 2022 г.

„Имах дълъг и съдържателен телефонен разговор с президента Си Цзинпин“, написа той в Twitter.

„Вярвам, че този разговор, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък за развитието на нашите двустранни отношения“, добави той.

Засега обаче Зеленски не предостави повече подробности относно проведения разговор с китайския президент.

Китайските държавни медии потвърдиха информацията за проведения телефонен разговор между двамата лидери.

Според китайските държавни медии двамата лидери са обсъдили конфликта в Украйна, както и двустранните отношения между Киев и Пекин. Си Цзинпин е казал на Зеленски, че Китай ще продължи да полага усилия за установяване на примирие в Украйна възможно най-скоро и ще изпрати специален представител в Киев, за да насърчи мирните преговори в опит за разрешаване на конфликта.

Китай ще изпрати специални представители в Украйна и ще проведе разговори с всички страни за разрешаване на кризата там, посочи президентът Си на украинския си колега в сряда, предадоха китайските държавни медии.

Китай ще се съсредоточи върху насърчаването на мирните преговори и ще положи усилия за прекратяване на огъня възможно най-скоро, каза Си Цзинпин на Зеленски, според държавната телевизия CCTV.

В началото на април Си Цзинпин посочи, че е готов да разговаря със Зеленски. Украинският президент многократно помоли китайския президент да се срещне с него, включително след като Си Цзинпин посети руския президент Владимир Путин в Москва през миналия месец.

Print Friendly, PDF & Email