06.12.2023

Зеленски заяви, че защитата на Авдеевкае ключова за хода на войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят поведението на Москва в по-широкия конфликт, предаде Ройтерс.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща, припомня БТА.

Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били „много интензивни“. „Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут“, каза той, визирайки месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май.  „Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война.“

Украйна и Великобритания създават механизъм за по-евтино застраховане на износа през Черно море, съобщи междувременно украинският премиер Денис Шмигал. Със съдействието на британски компании от бранша на корабите и търговците ще бъде предлагана отстъпка в застраховането на товарите срещу военните рискове. Очаква се това да доведе до увеличаване на износа през Одеса и съседните пристанища, които бяха подложени на десетки атаки от Русия през последните месеци.

Допълнително намаляване на рисковете се очаква от операцията за разминиране на западната част на Черно море, подготвяна от Турция, Румъния и България.

Print Friendly, PDF & Email