04.10.2023

Зеленски бе на изненадваща визита във Великобритания, премиерът Сунак му засвидетелства подкрепа

Риши Сунак заяви, че Великобритания е непоколебима в подкрепата си за Украйна във войната й срещу Русия. Това стана по време на изненадващото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в опит да осигури допълнителна военна помощ преди предприемането на контраофанзива срещу руските сили.

Володимир Зеленски кацна в лятната резиденция на Риши Сунак „Чекърс“ с военен хеликоптер „Шинук“. Престоят му там продължи около два часа.

Двамата държавници дадоха кратка съвместна пресконференция, отговаряйки и на въпроси на журналисти.

Още преди посещението Великобритания бе обещала изпращането на нови нападателни дронове с обсег на действие над 200 километра, ракети за противовъздушна отбраната и крилати ракети с далечен обсег на действие. Всичко това бе официално потвърдено от Риши Сунак.

Володимир Зеленски се опитва със совалката си в Европа, да осигури освен всичко други и така наречената от него „реактивна коалиция“ или предоставянето от Запада на модерни изтребители, за да може Украйна да контролира небето си.

Риши Сунак отговори дипломатично на това искане с думите, че страната му е непоколебима в подкрепата си за Украйна, но създаването на такава „реактивна коалиция“ от страни изисква нещо повече от просто предоставяне на бойни самолети, защото е необходимо още обучение на пилоти и много логистика, но подчерта, че в това отношение Великобритания може да бъде ключов партньор.

На въпрос за отрицателната реакция на Кремъл за новата британска военна помощ Сунак отговори:

„Мисля, че е важно Кремъл да знае, че ние няма да отстъпим. Ние сме непоколебими в подкрепата си за Украйна – не само сега, за да й помогнем да си върне заграбените територии, но и в дългосрочен план, за да сме сигурни, че Украйна има необходимите средства да се защити в бъдеще“.

Статистиците на Острова отбелязват, че Великобритания осигурява най-голямата военна помощ за Украйна от всички останали европейски държави.

Володимир Зеленски бе първият чуждестранен лидер, приет в „Чекърс“ от Риши Сунак, откакто стана британски премиер.

Print Friendly, PDF & Email