23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Зелените листни растения пазят от деменция и подмладяват мозъка

Учени от Чикаго установиха, че порция зелени листни зеленчуци дневно може да намали риска от деменция и да подмлади мозъка, съобщи в. „Дейли мейл“.
Изследване със скенер показа, че възрастните хора, които ядат поне шест порции зелени листни зеленчуци седмично, имат по-малко плаки, свързвани с болестта на Алцхаймер, а мозъците им са с четири години по-млади, отколкото на връстниците им.
При по-голяма консумация – седем или повече порции седмично, амилиодните плаки в мозъка са били като на хора, по-млади с 19 години от тези, които почти не включвали такава храна в менюто си – само една или по-малко порции седмично.
Зелените листни зеленчуци съдържат много антиоксиданти. Вероятно те помагат за предпазване на мозъка от оксидативен стрес, който се свързва с натрупването на амилоидни плаки, причиняващи Алцхаймер.
„Тези резултати са вълнуващи. Подобряването на диетата само в една област – като например консумирането на повече от шест порции зелени листни зеленчуци седмично или отказът от пържени храни – се свързва с по-малко амилоидни плаки в мозъка, съответстващо на това да си с около четири години по-млад“, каза ръководителят на изследването Пуджа Агарвал от университета „Ръш“ в Чикаго.
В изследването са участвали 581 души на средна възраст 84 години, като е преценяван начинът им на хранене. Те са дали съгласие, след като починат мозъкът им да бъде дарен за научни изследвания. /БТА,Христина Терзиева/

Print Friendly, PDF & Email