19.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

За януари водата в Добричка област ще се отчита по намалените цени

Цените на водата в Добрич и областта за изтичащия месец януари ще се отчитат по обявените от КЕВР по-ниски цени, въпреки че „ВиК”-Добрич, е подала жалба до комисията срещу поевтиняването й с около 13 процента. Това отговори на много читателски въпроси, след поставените на входовете бележки на инкасаторите, че минават за таксуване на потребените количества, изп. директор на водното дружество Тодор Гикински. „Всички ВиК- предприятия, при които цените са намалени, са подали такива жалби, има и колективна жалба от Съюза на ВиК-операторите” – добави той.
На журналистически въпрос колко инвестиции са направени във „ВиК”-Добрич, той отговори, че са много, без да конкретизира числа. „Инвестициите се виждат от всички. Вижда и в селата, и в градовете, които обслужваме. Нямаме нарушено водоподаване. Инвестициите са били на този етап, колкото е било възможно и нужно” – обясни Гикински.
На въпрос, ако КЕВР не уважи жалбата, какво прави водното дружество, той отговори кратко: „Нищо не правим. Работим на тази цена и това е. Но инвестициите ще бъдат по-малко. Не е чак толкова пагубно, няма да свърши светът, така че продължаваме напред.” На въпрос колко е неплатената вода водният шеф каза: ”Непроверени числа не искам да казвам. Всичко е нормално засега. Няма място за притеснения, дружеството върви напред.”
Крайната цена на кубик вода за битовите потребители през 2021 г. в област Добрич ще бъде 3.01 лева след решение на КЕВР. Намалението на цената на „ВиК”-Добрич, е с 13% и по отделните компоненти изглежда така – за доставка на вода до потребителите сумата е 1.925 лв., за отвеждане на отпадъчни води – 0.239 лв. и за пречистване на водите за битови потребители – 0.344 лв. Така комплексната цена с ДДС вече е 3.01 лева, вместо 3.46 лева досега. ДТ

Print Friendly, PDF & Email