18.07.2024

За пръв път албанец стана премиер на Република Северна Македония

На извънредно заседание вчера парламентът на Република Северна Македония ще гласува техническото правителство, което трябва да организира изборите  в страната през пролетта, предаде БТА.

Преходното правителство е резултат от договора от Пържино, който сложи край на политическата криза в Северна Македония през 2015 г. и в неговия състав, на предварително посочени позиции, влизат представители и на опозицията. Номинираният за технически премиер досегашен председател на парламента Талат Джафери внесе вчера предложението си за състава на правителството, който беше ясен от предварителните номинации, които политическите партии направиха.

В кабинета на Джафери има две нови имена на министри, тези от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, няколко допълнителни заместник министри, както и ротация на поста първи вицепремиер. Тази функция до този момент изпълнява Артан Груби от ДСИ, който ще запазва позицията си на министър на политическата система и връзките между общностите, а в правителството на Джафери първи вицепремиер ще бъде Боян Маричич, чиито ангажимент остават европейските въпроси. Целта на тази промяна е запазване на баланса на позициите на албанските представители в правителството, след като за първи път премиер на страната става албанец.

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в правителството влизат Панче Тошковски, който ще оглави МВР на мястото на Оливер Спасовски и Гьоко Велковски, който ще ръководи Министерството на труда и социалната политика, вместо Йована Тренчевска, която остава във ведомството, но като допълнителен зам.-министър. Останалите министри от предишния кабинет на Димитър Ковачевски запазват позициите си, както и двамата вицепремиери – Фатмир Битичи по икономическите въпроси и Славица Гърковска – за добро управление.

Print Friendly, PDF & Email