04.10.2023

За по-малко от месец бул. „Левски“ във Варна отново потъна под вода заради ВиК-авария

Булевард „Васил Левски“ във Варна отново е под вода. След по-малко от месец в събота пак се спука водопровод в квартал „Бриз“, съобщава БНТ.
Водата заля жилищни кооперации, автомобили и затвори движението по булеварда.
Няма пострадали при инцидента, а от полицията отцепиха района.
Няма никаква документация за изграждането на водопровода, който в рамките на месец се къса и наводнява десетки жилища и автомобили. Това стана ясно на пресконференция на ВиК-Варна.
Тепърва ще се изисква документацията от регионалното министерство, защото в момента се оказва, че никой във Варна не знае кой е проектантът и кой е изпълнителят на проекта.
Установено е, че материалът на тръбата е стъклопласт, който според експертите е изключително неподходящ за въпросния терен – заради големия наклон, напора на водата и заради тежката техника, която всеки ден минава от там поради интензивното строителство в района.
От ВиК-Варна вече започнаха подмяната на проблемната тръба. Ремонтът ще продължи няколко месеца и ще струва над 500 хиляди лева. Данните сочат, че 4 години след пускането в експлоатация на новия тръбопровод, първата авария е била през 2012 г. и до момента те са общо 7. Ръководството на ВиК-Варна обвини предишното ръководство в безхаберие.

Print Friendly, PDF & Email