15.07.2024

Защо лимонът е полезен за здравето?

Лимонът е яркожълт, цитрусов плод с кисел вкус. Оригинално произлизащ от териториите на Азия, лимонът сега е широкорапзпространен из цял свят. Вкусът на лимона е популярен и плодът има много форми – освен като суров, може да се консумира и под формата на сок или в лимонада. В готварството лимонът може да се изстиска върху ястие, за да добави свеж вкус и лека киселинност. Корите на лимона също се използват в кухнята, и се продават като подправка, освен че се използват за направата на конфитюр.
Цитрусът придава разпознаваем приятен вкус на всичко, към което е добавен, но носи и множество благоприятни за здравето ползи. Неговото високо съдържание на витамини, минерали и други полезни вещества дават на организма множество преимущества и подобряват цялостната му функция.

 1. Подпомагат здравето на сърцето
  В лимоните се съдържа значително голямо количество витамин С. Този витамин не може да се произвежда в организма и трябва да се набави. Носи ред ползи за здравето, като една от тях е, че намалява рискът от сърдечни заболявания и инсулт. Само един лимон съдържа 31 милиграма витамин С. Това е половината необходимо количество от витамина за деня. Освен витамин С, фибрите в лимона също допринасят за намален риск от сърдечни заболявания – изследвания сочат, че те могат да намалят нивата на холестерол в кръвта.
 2. Предпазват бъбреците
  Камъните в бъбреците са често срещан проблем и могат да доведат до усложнения като блокаж на отделителната система. Лимонената киселина служи за повишаване на нивото на pH в урината, както и увеличаването на обема ѝ. По този начин лимона може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.
 3. Помага за усвояването на желязо
  Липсата на желязо в организма се свързва със състоянието анемия. При анемията не се произвеждат достатъчно червени кръвни клетки. Лимонът съдържа малко количество желязо, но има голямо наличие на витамин С и лимонена киселина. Тези вещества подсилват функцията на организма да усвояват желязото от други храни, предпазвайки го от анемия.
 4. Намаляват риска от рак
  Множество вещества, които се съдържат в лимона имат антиракови свойства. Изследвания сочат за D-лимонен като едно такова вещество.
 5. Подобрява храносмилането
  От гледна точка на хранителни вещества, в един лимон се съдържат само 10% въглехидрати, от които повечето са фибри. Фибрите подобряват чревното здраве и храносмилането. Някои изследвания сочат, че подобреното храносмилане може да намали нивата на кръвна захар в организма.
Print Friendly, PDF & Email