16.04.2024

Заради скандална картина с целувка между Вучич и косовския премиер, художничка получава заплахи

Картина на Ермира Мурати, известна и под псевдонима Oранжевото момичe (Orange girl), на която президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти се целуват по устните на оранжев фон, предизвика вълна от заплахи към художничката, предаде Ройтерс.
„Виждам връзката им (на Вучич и Курти) като актьорско представление… и косоварите, както и сърбите, ние всички гледаме едно и също шоу“, каза Мурати за Ройтерс.
Лидерите на двете държави имат среща в Брюксел, за да обсъдят предложението на ЕС за споразумение помежду им, като се очаква заплахите срещу художничката да продължават предвид актуалността на темата, посочва агенцията.
„Колкото и дълбока да е хаотичната връзка между Косово и Сърбия, мисля, че младите обичат мира повече от всичко друго“, заяви Мурати.
Художничката публикува снимки на картината си на 17 февруари, когато Косово отпразнува 15 години от обявяването на независимостта си.
„Историята помни целувки в моменти на болка и сбогуване. Но историята също така ни припомня целувки на братство и дори предателство. Ще бъде ли тази една от тях?“, написа Мурати под публикацията си във Фейсбук.
Хиляди коментираха публикацията на Мурати, като мнозинството коментари съдържаха език на омразата и дори смъртни заплахи.
Това не е първият случай, в който Ермира Мурати получава заплахи, свързани с картините ѝ, припомни Ройтерс. Миналата година тя представи картина, на която двама мъже, облечени в традиционни албански носии, се целуват по устните. Картината бе в подкрепа на гей общността в Косово, където силно консервативното общество все още не приема напълно хомосексуализма.

Print Friendly, PDF & Email