02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Започна „разопаковането“ на Триумфалната арка

В понеделник започна "разопаковането" на Триумфалната арка в Париж. Така приключи посмъртната реализация на проекта на покойния творец Кристо Явашев във френската столица., Снимка: Дарик

Демонтажът на „Опакованата Триумфална арка“ започна в Париж. Алпинисти и работници разглобяват с помощта на кранове сложната конструкция от 25 000 квадратни метра сребристосин полипропиленов плат, 3000 метра червено въже и 312 тона стомана, с които бе покрит знаковият парижки монумент от 18 септември до 3 октомври.
Хиляди хора останаха до късно през нощта в понеделник на превърнатото в пешеходна зона кръгово движение на пл. „Шарл дьо Гол“/“Етоал“, за да се насладят за последно на временната арт инсталация, направена по проект на прочутия художник с български корени Кристо и съпругата му Жан-Клод. Това бе първото тяхно голямо произведение на изкуството, което бе представено на света след смъртта и на двамата. Кристо си отиде от този свят миналата година, а Жан-Клод – през 2009 година.
„Опакованата Триумфална арка“ е чудесен подарък за парижаните, за французите и за всички любители на изкуството“, заяви на пресконференция министърката на културата Розлин Башло при представянето на творбата. На откриването отидоха още президентът Еманюел Макрон и кметицата на френската столица Ан Идалго.
Идеята за нея се ражда преди около 60 години, когато младият български художник, успял да избяга от комунистическия режим в страната си, пристига в Париж през 1958 г. и се настанява в мансарда, близо до „Етоал“. Там се запознава с Жан-Клод, с която започва да планира и да създава творби, реализирани на публични пространства. Още тогава дуото прави фотомонтаж как би изглеждала Триумфалната арка, ако беше опакована.

Print Friendly, PDF & Email