02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Започнаха преговорите за съставяне на коалиционно правителство

Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ участва в групата, обсъждаща икономическата тема, а Асен Василев в работната група за енергетиката
„Продължаваме промяната“ стартира серия от разговори за съставяне на коалиционно правителство. На масата на преговори за поканени „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България”, предаде „Дарик“.
Във вторник разговорите започнаха в 10.00 ч. Първите две дискусии на експертните групи са в ресорите „Енергетика“ и „Икономика“.
Кирил Петков участва в групата, обсъждаща икономическата тема, а Асен Василев в работната група за енергетиката.
„Имаме обща цел и тази цел е да направим най-добрия отбор от експерти за България. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“, заяви Петков.
Той посочи, че този екип ще е надпартиен и ще е с общите цели да се направи правителство, което не прави компромис с нищо, слага България над всичко, в което няма наши и ваши хора. „Всички заедно сме един екип, който трябва да направи България просперираща“, допълни той.
Петков обясни, че тази дискусия първо ще се откроят общите политики, като изтъкна, че в програмите на политическите формации, участващи в дискусията, огромна част от точките са общи.
Петков заяви, че занапред начинът на управление, който „Продължаваме Промяната“ се надяват да въведат, ще е фокусиран върху аргументите, които всяка една от политиките трябва да защити и ако може тези аргументи да дадат превес в коалиционната динамика, да бъдат приети.
Участниците в дискусията запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите при тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“.
Разговорите са част серията от дискусии по ключови политики за изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии.
По време на преговорите с ПП по енергийните въпроси за постигане на коалиционно споразумение за създаване на правителство от „Има такъв народ“ предложиха няколко базови принципи за развитие на сектора. В преговорите от „Има такъв народ“ /ИТН/ участваха експертите Иван Хиновски, инж. Благой Голобанев, Георги Чепишев, Александър Николов.
Според Иван Хиновски бъдещето развитие на сектора трябва да бъде резултат от редица стратегии и политики, които трябва да бъдат разработени и приложени. Това са стратегията за декарбонизацията на българската икономика; за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво; за проучване и развитие на собствен добив на петрол и природен газ, както тази за развитие на минните региони.
ИТН предлага промени в Закона за енергетика и други нормативни документи и създаването на нови административни структури в отговор на новите политики. Това е зам.-председател на Министерски съвет по климата, Междуведомствен експертен и климатичен съвет, както и експертен енергиен съвет.
Следващото предложение е въвеждане на нова линия за компенсация на високите разходи на електроенергия и топлинна енергия на общини, болници и социални заведения. Предложението на партията е от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/ да се формира негативно задължение към обществото, което ще свали разходите на посочените обекти.
На следващото място от ИТН предлагат промяна на регламента за закупуване на технологичните разходи на ЕРП-ата и ЕСО, които вместо от сегмента „ден напред“, където са по-високи цените на електроенергията, да преминат на цената на обществения доставчик.
Другата политика, която от ИТН счита, че трябва да бъде развита, е разработване на национална стратегия за български добив на петрол и газ.
От „Демократична България“ изтъкнаха, че трябва да се въведе една нова система от прозрачност в енергетиката и отчетност.
Мартин Димитров от „Демократична България“ заяви, че счита, че българската енергетиката е тежко затънала в корупция. Според него бъдещото правителство трябва да започне оттам.
Сред спешните мерки, които от ДБ предлагат, е изготвяне на 5-годишен план за преодоляване на енергийната бедност, в който да има механизми за компенсиране на битови и небитови потребители.
От „Демократична България“ подкрепят удължаването на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ при спазването на най-високите съвременни стандарти за безопасност.

Print Friendly, PDF & Email