18.07.2024

Започва годишната среща на световниябизнес елит в швейцарския град Давос

Световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град Давос, за да вземат участие в тазгодишния Световен икономически форум, който официално започва днес и ще продължи до петък, 19 януари, предаде Си Ен Би Си.

Форумът тази година се провежда под надслов „Възстановяване на доверието“ и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната в Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се очаква да присъстват в Давос, са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще направят специални обръщения. Макрон е единственият държавен ръководител от страните от Г-7, който ще вземе участие в Давос. Миналата година от Г-7 на форума присъства единствено германският канцлер Олаф Шолц.

Някои предполагат, че политиците са все по-предпазливи да присъстват на събитието на фона на продължаващата криза с разходите за живот и проблемите, с които трябва да се справят в родните си страни.

Американският президент Джо Байдън, както и британският премиер Риши Сунак не са били на Световния икономически форум, след като заеха постовете си.

Политици и финансови министри от много други страни обаче се очаква да участват в Давос тази година, включително представители на Испания, Белгия, Колумбия, Ирак, Ливан, Ирландия, Кения, Нигерия, Тайланд, Сингапур и други.

От САЩ участие ще вземат държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и специалният президентски пратеник за климата Джон Кери.

Съливан вероятно ще присъства на последната среща на „Съветниците по националната сигурност на Украйна“.

Аржентинският президент Хавиер Милей, който също е сред участниците на Световния икономически форум, трябва да направи изявление в сряда, 17 януари.

Сред големите имена от света на бизнеса в Давос тази година са Сам Олтман, главният изпълнителен директор на „ОупънЕйАй“ (OpenAI), създателя на чатбота „ЧатДжиПиТи“. Очаква се той да обсъди безопасността и доверието в технологиите заедно с министъра на финансите на Великобритания Джереми Хънт и главния изпълнителен директор на „Пфайзер“ (Pfizer) Алберт Бурла.

На тазгодишния Световен икономически форум ще присъстват и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Аджай Банга, генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Print Friendly, PDF & Email