07.12.2023

Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов отрече да е изнасял чувствителна информация

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов излезе с официална позиция за скандала два дни преди изборите, при който след доклад на ДАНС се стигна до извънредно заседание на Народното събрание и множество нападки между управляващите, подкрепящите ги и опозиция. Стигна се и до извънредно заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК), на което беше решено, че на местния вот на 29 октомври ще се гласува само с хартиени бюлетини.

„Както вече стана ясно, по-малко от 24 часа преди деня за размисъл беше атакуван машинният вот, който опазва изборния резултат от стотици хиляди невалидни гласове. Атаката се насочи и към мен персонално, в качеството ми на отговорник за координирането и контрола на процеса – моя задача е да подпиша решението за удостоверяване или неудостоверяване на машините. Скандално невярна информация беше използвана срещу Министерството на електронното управление (МЕУ) и мен в частност“, посочва Стойнов.

Той обяснява, че според вътрешните правила на Министерство на електронното управление прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване, е задължително:

„На записите, които направих на 25-ти октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация. Само тестов софтуер върху тестова машина“, казва Стойнов и допълва: „Пред камерите в залата, прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване. След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите. Нито един от създадените материали не може да бъде инсталиран на машините за гласуване, тъй като не е подписан с ключа на ЦИК, а с тестови ключ, генериран в МЕУ за тестови цели, на тестови машини.“

По думите задържането му за разпити в ДАНС в продължение на над 4 часа в деня, в който са били готови да удостоверят машините, е забавил процесът допълнително – затова машините са били удостоверени късно вечерта на 27 октомври. „Но отново преди крайния срок, който е 28 октомври, 17:00 ч.“, посочва още зам.-министърът на е-управление.

Според нето справката на ДАНС от 26 октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата му по финалното тестване преди удостоверяването на машините.

„ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа, която дори технически е невъзможна. Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него“, са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера“, обяснява още Михаил Стойнов и допълва, че противно на твърденията в справката на ДАНС, никой от присъстващите в залата не му е забранявал да снима.

Print Friendly, PDF & Email