04.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Заем от 18 млрд. евро за Украйна одобриха в Европейския парламент

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в „престъпления срещу човечеството“ в изказване пред Съвета за сигурност на ООН
Евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Тези средства ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Украйна се нуждае през 2023 г., се казва в прессъобщение на Европейския парламент.
Според предложението на Комисията парите ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги като функционирането на болници, училища и осигуряването на жилища за евакуирани хора, макроикономическата стабилност и възстановяването на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.
Заемът е осигурен от ЕС от финансовите пазари и ще бъде изплащан на тримесечни вноски.
Заемът изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в ЕС.
Условията включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите. Те ще се преразглеждат от Комисията преди всеки транш.
Регламентът беше приет с 507 гласа „за“, 38 гласа „против“ и 26 гласа „въздържал се“.
Сега заемът трябва да бъде одобрен с единодушие от Съвета на ЕС на 6 декември, за да може Комисията да се възползва от пазарите и да отпусне помощта в началото на 2023 г.
В същото време украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в „престъпления срещу човечеството“ в изказване пред Съвета за сигурност на ООН. Причината са обстрелите, довели до изключване на голяма част от важните обекти от енергийната система на страната, предизвикало прекъсване на захранването в почти цяла Украйна и в части от Молдова. 
Чрез видеовръзка Володимир Зеленски заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че руската „формула на терора“ е принудила „милиони хора да останат без енергийни доставки, без отопление, без вода“ при минусови студове.
„В условия, при които температурата навън е под нулата и десетки милиони хора остават без ток, отопление и вода, това очевидно е престъпление против човечеството. Съветът трябва да даде ясна оценка на действията на държавата-терорист в съответствие с Устава на ООН. Украйна предлага да бъде приета резолюция, която осъжда всяка форма на енергиен тероризъм. Ще видим дали някой по света заедно с Русия ще каже, че тероризмът против цивилни граждани е нещо добро“.
По данни на украинската армия по територията на страната в сряда са били изстреляни близо 70 ракети, 30 от които по столицата Киев. Най-малко 10 души са загинали, а 30 са били ранени.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира атаките по време на посещението си в Армения, но заяви, че „бъдещето и успехът на специалната операция“, както Москва нарича войната в Украйна, „са извън съмнение“. Москва смята, че атаката срещу енергийната мрежа на Украйна може да отслаби способността на Киев да се бори и да накара украинските лидери да седнат на масата за преговори.

Print Friendly, PDF & Email