23.07.2024

Задържани са два камиона и стоката в тях на ГКПП „Йовково” за опит да спестят 100 000 лв

Митнически служители разкриха опит за избягване на дължими държавни вземания в размер на 100 000 лева чрез отклонение на стоки от митнически режим „Транзит“.
Нарушението е разкрито при осъществявания контрол на българо-румънската граница. На ГКПП „Йовково” митнически служители от териториална дирекция /ТД/ „Митница”-Варна, спират за проверка напускащи страната два товарни автомобила. Превозваната стока е общо 659 колета с 4901 рула полиестерен плат. Според представените документи, пратките са вътреобщностна доставка по договор между българско дружество и дружество, регистрирано в Полша.
По задействани рискови индикатори двата товара са селектирани за щателна митническа проверка. В резултат на извършените действия митническите служители установяват, че същите стоки са пристигнали от Турция под режим „транзит“ и е следвало да бъдат представени в митническо учреждение на територията на ТД „Митница”-Варна. Вместо това транзитните документи не са били надлежно завършени и е направен опит стоките да продължат пътя си с подменени документи с цел избягване на държавни вземания – мито и ДДС при внос. Предотвратената щета за държавния бюджет е в размер около 100 000 лв., дължими при вноса на 4901 рула полиестерен плат.
Двата товарни автомобила и стоките в тях са задържани. Съставен е акт за митническо нарушение и са предприети действия за събиране на дължимите вносни мита и ДДС.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email