18.06.2024

Заделят 100 000 лв. за ремонт на гребната база във Варна, какво е нейното състояние

В бюджета на Община Варна за 2024 г. ще бъде заложена сума от около 100 000 лв. за ремонт на гребната база „Сия Нейкова“ на брега на Варненското езеро, съобщи заместник-кметът с ресори образование и спорт Павел Попов.
Павел Попов уточни, че е необходимо технологично време ремонтът да започне, тъй като трябва да бъде приет бюджетът на Община Варна. Срокът за приемането на бюджета е през месец февруари. Попов допълни, че работата по проекта се очаква реалистично от пролетта и през есенния сезон вече да има видимо подобрение в състоянието на базата.
Гребна база „Сия Нейкова“ е разположена на площ от 17 декара на брега на Варненското езеро в местността „Малка чайка“. Притежава хангари за лодки, закрит гребен басейн, зала за силова подготовка и тренажорна зала.
В средата на 2023 година стана ясно, че базата е в окаяно състояние и варненските гребци в база „Сия Нейкова“ са принудени да тренират в потресаващи условия.
Течове, влага и мухъл съпътстват заниманията на спортистите. Лодките гният. Нищо не успява да пребори мухъла, който буквално е превзел стените и таваните.
Снимки, споделени в страницата на Гребна база „Сия Нейкова“, показаха нагледно мизерията, в която са принудени да тренират младите надежди на гребането.
В момента в спортен гребен клуб „Черно море“, който използва базата, тренират около 50 – 60 деца. Най-сериозен е проблемът с течовете от терасата над халето, където се съхраняват лодките и поддържащи съоръжения. Там проблемът е наслагван 10 години, обясни тогава за Moreto.net зам.-председателят на клуба Мирослав Димитров. По думите за решаване на въпроса с течовете са необходими около 150 хил. лева. От клуба правят частични и освежителни ремонти за тяхна сметка, но по-сериозните дейности не са по силите им. Покривът, където е басейнът, е правен преди няколко години. Трябва обаче да се подмени дограма, да се сложат отвори, за да може да се вентилира.Средства са нужни и за закупуване на нови лодки. Тези, с които тренират децата и се явяват на състезания са на възраст 40 – 50 години.
Коя е Сия Нейкова?
Легендарна треньорка Сия Нейкова е родена в Свиленград. Завършва Техникума по физическо възпитание в Пловдив със специалност „Художествена гимнастика”. Става кандидат-майстор, играе майсторски разряд. Вече в III курс на НСА под давление на бъдещия си съпруг Емил Нейков започва да тренира академично гребане. Заобиква водата, чистия въздух и простора на водната шир и се отдава на гребния спорт. Многократен републикански шампион в скиф, национална състезателка, майстор на спорта. Разпределена е на работа във Варна. Работи в Спортната школа на БСФС. От 1975 г. е старши преподавател в катедра “Физическо възпитание и спорт” към ВИНС (Икономическият университет). Подготвя плеяда големи спортисти. Участва със своите състезателки в над 15 световни и олимпийски форума. Заедно със съпруга си създават варненската школа по академично гребане, изпращат варненци на 6 олимпиади, като в 4 лично ги водят – това са Монреал76, Москва80, Сеул88, Барселона92, Сидни 2000 и Атина 2004.
Старши учител във варненското Спортно училище “Г. Бенковски” и старши треньор на гребен клуб “Черно море”. Дългогодишен треньор в националните отбори на България.
Удостоявана е с правителствени награди – Орден на труда – златен и сребърен. Треньор № 1 на 80-летието на дружество “Черно море”, заслужил треньор на България. През 2010 г. е удостоена с награда “Варна” за цялостен принос в развитието и просперитета на спорта.
С протокол № 41/28.ІV.1999 г. е удостоена със най-високото звание “Почетен гражданин на Варна”. Сия Нейкова е един достоен пример за треньорска всеотдайност, мотивация, трудолюбие, скромност, отдадена на спорта и своите състезатели. Сия Нейкова почина на 74-годишна възраст през 2012 година. От 2013 година гребната база във Варна носи нейното име.

Print Friendly, PDF & Email