19.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Заведенията се отказаха от „протестно отваряне“

Протест срещу властта обаче ще има, а искането за оставката на здравния министър остава
На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. Това каза в интервю за bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Обръщането на позицията му идва само ден, след като организацията поиска оставката на здравния министър проф. Костадин Ангелов, като те смятат, че той „се е заял с тях“ и „води война“.
Според Алибегов, ако сега отворят и броят на заразените се увеличи, което според него ще се случи заради други фактори, властите ще имат удобно обяснение на ситуацията и пак ще ги посочат за виновници.
„За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви Алибегов.
Протестът срещу правителството обаче ще остане. „На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов.
Той отново повтори, че около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава.
Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица. „Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Ричард Алибегов.
„Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, на мнение е той.
economic.bg

Print Friendly, PDF & Email