19.06.2024

Жозеп Борел: Търсим решение на конфликтав Близкия изток на база две държави Израел и Палестина

Отсега нататък няма да говоря за мирен процес, а за процес на създаване на две държави, отнасяме се сериозно към това каза върховният представител по външна политика на ЕС

Разговорите на министрите на външните работи ще се съсредоточат върху решението, базирано на две държави в Близкия изток – Израел и Палестина, подчерта на влизане в Съвета върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел:

„Отсега нататък няма да говоря за мирен процес, а за процес на създаване на две държави. Ние се отнасяме сериозно към това. Искаме да проучим основните причини, които възпрепятстват прилагането на това решение. Със сигурност една от тях е „Хамас“ и тя е важна. Но има и други и този всеобхватен подход трябва да започне и да се обсъжда. Знам, че е трудно, 27-те страни имат различен подход, но ние трябва да работим с арабския свят“.

На реплика, че министърът на външните работи на Израел не е съгласен с такова решение, Борел отговори:

„Имаме предвид това, което „Хамас“ направи и ние със сигурност го отхвърляме и осъждаме. Но мирът и стабилността не могат да бъдат изградени само с военни средства. Казвам това при целия ми респект към жертвите на „Хамас“.

Борел каза също, че макар вниманието да е насочено към решаването на ситуацията в Близкия Изток, Украйна е първа точка в дневния ред и подкрепата за нея ще  продължи. „Украинците няма от какво да се безпокоят. Помощта да ЕС ще остане толкова силна, колкото е била“, подчерта той.

„С неприемането на решението за две държави в Близкия Изток, Израел обрича региона на конфликти“ – това каза на влизане на заседанието на министрите на външните работи в Брюксел колегата им от Йордания Айман Сафади:

„Ако целият свят казва, че единственият път напред преминава през създаването на две държави, а държавата Израел казва „не“, тогава тя предизвиква цялата международна общност. И в този случай мисля, че е въпрос на време тя да застане твърдо на страната на мира и правото на региона да живее в мир, достойнство и сигурност, както и да предприеме мерки срещу партията, която отхвърля това право на хората там“.

„Светът трябва да реши дали ще допусне радикалният расистки дневен ред да диктува бъдещето или иска мир в региона“, добави той.

Print Friendly, PDF & Email