08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Е-та в купешкия козунак: Оцветител за лимонада го прави да е „домашен“. Търговците подлежат на санкции, единствено ако не са описали в етикета, че продуктът съдържа боя

Оцветител за лимонада прави козунака „домашен“, като му придава жълт цвят, имитирайки, че е приготвен по класическата технология с яйца, а не с яйчен прах, научи „Монитор“.
Eкспертът oт Центъра по биология на храните Сергей Иванов поясни, че откакто продуктът вече не е в категорията на хляба, а е сладкарско изделие,
боядисването му е напълно законно.
Той съветва потребителите да следят за оцветителя Е-102 тартразин (жълт цвят) преди да си купят традиционния великденски десерт. „Търговците подлежат на санкции, единствено ако не са описали в етикета, че продуктът съдържа боя“, припомня Иванов.
Според хлебари с дългогодишен опит качественият козунак трябва да съдържа яйца вместо яйчен меланж, а при разчупването си трябва да стои на конци.
Родното производство пък носи няколко отличителни черти – теглото, което обикновено е 400 грама, и плетката.
Обикновено поне десетина от използваните добавки при производството на традиционни продукти, или известни повече като Е-та, ни дебнат на великденската трапеза, показа проверка на „Монитор“.
Само в козунаците, продавани масово в супермаркетите и по пазарите, те са най-малко 6. Най-често във великденския хляб се среща Е-330, известна сред народа като лимонтузу или лимонена киселина. Въпросната съставка се използва за консервант на продукта.
Освен нея в масовите козунаци за увеличаване на трайността им се използват още две добавки – Е-220 (серен диоксид) и калциев пропионат (Е-282). От емулгаторите, предназначени да направят възможно образуването или поддържането на хомогенна смес от две или повече несмесими съставки, като олио и вода, в храната се влагат моно- и диглрицериди на мастните киселини (Е-471).
За оцветител се влагат азорубин и кармазин (Е-122) и каротин (Е-160а). Целта е да се постигне търговски вид на продукта, защото, за да се намали цената му, за производството му най-често се използва яйчен прах, а не яйца. В шоколадовите яйца, много купувани преди Възкресение, пък се влага емулгатор – лецитин (Е-322).
Част от въпросните Е-та крият немалко рискове. Така например консервантът Е-282, предпазващ храните от образуването на бактерии, мухъл и плесени, в големи количества е толкова токсичен, че се използва като пестицид.
Оцветителят в козунака Е-122 се получава от въглищен катран. Провокира нежелани реакции при астматици и хора, които са алергични към аспирин. Забранен е в САЩ, Норвегия, Швеция и Австрия.
Същият цвят се влага и в почти всички бои за яйца на пазара. За целта се използват още няколко Е-та – Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Е102, тартразин, жълто №5 може да провокира пристъпи на астма и уртикария при деца.
chernomore.bg

Print Friendly, PDF & Email