01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ефективни стачни действия започват медицинските специалисти в болницата в Добрич

Ефективни стачни действия започват от днес в 12 часа медицинските специалисти в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. „В продължение на една седмица – до 21 октомври, те ще бъдат по един час на ден, в различни часове, а след тази дата напускаме отделенията” – заяви Снежана Николова, председател на организацията в болницата на Синдиката на българските медицински специалисти, която е акушерка с дълъг стаж. „Стачните действия ще засегнат всички отделения, към ефективния ни протест могат да присъединят всички, които застават зад нашите искания – санитарки, сестри, акушерки, лаборанти и др. Към нашия протест се присъединиха и от Синдиката на медицинските секретари и санитари”- добави тя. На въпрос, след като няколко дни медицинските специалисти протестираха символично с лентички и плакати, дали от ръководството на болницата са им предложили разговор или решение, Николова каза, че такива действия или предложения не е имало.
Главното искане на медицинските специалисти е постигането на основните заплати в колективния трудов договр – 1500 лв. месечно възнаграждение за медицинските сестри и специалисти, за санитарите – 910 лв. „Имаме и други искания – за нощния труд, за купони и облекло, които никога не са ни давани.Търсим си правата” – категорична е Николова. „Тъй като при преговорите с ръководството на болницата по сключването на колективния трудов договор, не постигнахме съгласие за нашето искане, ги напуснахме и преминахме към стачни действия” – обяснява Николова.
„От около 150 медицински сестри в болницата, около 120 са наши членове. Заради ниските възнаграждения има голямо текучество. Медицинските сестри си намират работа в детски градини и ясли, където заплатите са по-високи, отиват в други градове или в чужбина” – добави тя.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email