22.07.2024

ЕС да пригоди военната индустрия за защита на общите европейски ценности, призова вицепремиерът на Украйна

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина призова Европейският съюз да пригоди отбранителната си индустрия, за да защити „общите европейски ценности“. Стефанишина, която отговаря за европейската и евроатлантическата интеграция на страната, се включи онлайн във форум в София, на който участва и еврокомисарят Оливер Вархеи. Той потвърди европейската подкрепа за Киев, но предупреди, че Украйна трябва да извърви още път, докато стане пълноправен член на Европейския съюз.

Русия цели война на изтощение в политически, икономически и военен аспект, заяви вицепремиерът на Украйна Стефанишина:

„Подготвяме се за мащабна контраофанзива по няколко направления в Украйна, но за нас е ясно, че не трябва да спираме преди да възстановим изцяло територията си и докато справедливостта не възтържествува. Трябва да сме сигурни, че военната подкрепа за нас няма да се изтощи. Именно заради това трябва да планираме стратегически“.

Еврокомисарят Оливер Вархеи който е у нас, и председателят на Европарламента Роберта Мецола чрез онлайн включване потвърдиха безусловната подкрепа за Украйна на Европейския съюз.

„Пълномащабната руска инвазия в Украйна ни напомня важността на мира и фундаменталната идея на ЕС като антидот на войната“, заяви Мецола.

От своя страна министърът на външните работи Иван Кондов също потвърди подкрепата на България за Киев като припомни за вече изпратената помощ според решението на Народното събрание.

Print Friendly, PDF & Email