05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ердоган повтори заканата си да разположи сухопътни войски в Сирия, за борба с кюрдите

Президентът на Турция повтори заплахата да разположи сухопътни сили в Сирия за борба с кюрдските екстремисти, въпреки предупрежденията от Русия и САЩ срещу нова военна операция, която може да предизвика допълнителни сътресения в региона, съобщават Ройтерс и „Файненшъл таймс“.
Тази седмица турски военни самолети удариха райони в Северна Сирия, контролирани от доминираните от кюрди Сирийски демократични сили (SDF) в отговор на бомбения атентат в центъра на Истанбул на 13 ноември, при който загинаха шестима души.
Турция обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния сирийски филиал за атаката в Истанбул, докато и двете групи отрекоха да са замесени.
Турция е решена да създаде коридор за сигурност, като отблъсне кюрдските бойци от границата си, започвайки от североизточните сирийски градове Тел Рифаат, Манбидж и Кобани (наричан още Айн ал-Араб), „които са източници на проблеми“, заяви в сряда президентът Реджеп Ердоган в телевизионна реч пред управляващата си партия в парламента.
„Докато продължаваме въздушните си операции без прекъсване, ще се нахвърлим върху терористите и по суша в най-удобния за нас момент“, каза той.
Русия и САЩ, които имат войници в райони, управлявани от SDF, призоваха Турция да прояви сдържаност. Ердоган обаче обвини съюзниците на Турция, че проливат „крокодилски сълзи“ заради техните критики относно нанесените през последните дни въздушни удари.
„Ясно е, че онези сили, които ни гарантираха, че няма да произтича заплаха за нас от територията под техен контрол, не можеха и не могат да удържат на думата си“, каза той и добави:
„Това дава право на Турция да действа самостоятелно“.

Print Friendly, PDF & Email